ΑΣΤΑ ΒΡΑΣΤΑ PASTA!!

Το φαγητό που λίγοι μπορούν να αντισταθούν, μικροί – μεγάλοι!! Πολύ αγαπημένο με όποιο τρόπο και αν το κάνουμε και με ότι υλικό μπορούμε να φανταστούμε γιατί απλά πάει με όλα! Τα ζυμαρικά αποτελούν ένα από τους πιο βασικούς συντελεστές της Μεσογειακής διατροφής. Και φυσικά ΟΛΟΙ ξέρουμε να βράζουμε μακαρόνια, ακόμα και οι πιο άσχετοι.

Λίγο από ιστορία….

Ήρθε στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ιταλία φυσικά, τον 13ο αιώνα από τον Μάρκο Πόλο από την Άπω Ανατολή. Τα ζυμαρικά υπήρχαν στην αρχαία Κίνα, καθώς και στον Αραβικό κόσμο. Οι Αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν ένα είδος ζυμαρικού με μεγάλο μάκρος για να μακαρίζουν τους νεκρούς τους, από εκεί προήλθε το όνομα μακαρόνι.Το 1824 δημιουργήθηκε η πρώτη οικοτεχνία που παρήγαγε μακαρόνια.

Ζυμαράκι….ζυμαράκι….

Τόσο αγαπημένο και απλό, που γίνεται με αλεύρι και νερό μόνο!! Υπάρχουν βέβαια και με σιμιγδάλι και με αυγό. Το σιμιγδάλι είναι το αποτέλεσμα της άλεσης του σκληρού σιταριού. Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά όπως αυγό, ντομάτα ή σπανάκι για είδη όπως τα τρικολόρε, τα λαζάνια, ταλιατέλες κ.α.. Η ζύμη ζυμώνεται σε κενό αέρος μέχρι να γίνει ομοιόμορφη και στη συνέχεια περνά με πίεση μέσα από τα διάφορα καλούπια, τα οποία καθορίζουν και το σχήμα των μακαρονιών. Πολλές διαφορετικές παρασκευές όπως ,στον φούρνο, με σάλτσα, ογκρατέν, σαλάτα, πίτα, ακόμα και σκέτα.

Κύλισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι…..

Η επιλογή της σωστής κατσαρόλας, πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη για να χωράει την απαραίτητη ποσότητα νερού. Το νερό, ο κανόνας είναι 1 λίτρο νερό ανά 100γρ. ζυμαρικού. Εντούτοις καλό είναι να χρησιμοποιείτε μία ποσότητα νερού μεγαλύτερη από την ενδεικτική, στο νερό προσθέτουμε το αλάτι. Δεν μπορεί να προσδιορισθεί ο ακριβής χρόνος βρασμού καθ’ ότι εξαρτάται από το σχήμα και από το πάχος του ζυμαρικού. Τα φρέσκα σπιτικά ζυμαρικά βράζουν σε λιγότερο χρόνο από του εμπορίου. Το σωστό βράσιμο είναι όταν τα ζυμαρικά μας εμφανίζονται να είναι μαλακά στο εξωτερικό τους ενώ εσωτερικά είναι ακόμη σκληρό. Αυτό το σημείο του βρασμού έχει δοθεί η ονομασία “al dente” από τους Ιταλούς σεφ της μαγειρικής.

Μυστικά….

 • Στο τέλος του βρασμού τους τα ζυμαρικά δεν πρέπει να τα περνάμε κάτω από κρύο νερό γιατί έτσι χάνουν το στρώμα αμύλου που είναι απαραίτητο για να δένει καλά η σάλτσα με το ζυμαρικό. Με μόνη εξαίρεση για τα ζυμαρικά που θα σερβιριστούν κρύα, επιβάλλεται να απομακρυνθεί το άμυλο γιατί αντί να “ρουφήξουν” σάλτσα, τα ζυμαρικά θα κολλήσουν μεταξύ τους.
 • Ρίχνουμε τα ζυμαρικά όταν το νερό έχει αρχίσει ήδη να βράζει και έχουμε προσθέσει αλάτι.
 • Ανακατεύουμε ώστε όλα τα ζυμαρικά να καλυφθούν από το νερό και να μη κολλήσουν μεταξύ τους.
 • Αν δεν θέλετε να αφρίζει το νερό καθώς βράζουν τα ζυμαρικά, αφήνετε μέσα στην κατσαρόλα μια ξύλινη κουτάλα.
 • Αφήστε τα μακαρόνια να βράσουν χωρίς καπάκι.
 • Για να μην κολλήσουν μεταξύ τους, όταν τα σουρώσετε αφήστε στην κατσαρόλα μικρή ποσότητα νερού και ξαναρίξτε τα μέσα. Στη συνέχεια προσθέστε βούτυρο.
 • Είναι προτιμότερο να μην περιχύνετε τα ζυμαρικά με τσιγαριστό βούτυρο ή λάδι γιατί έτσι γίνονται πιο “βαριά”. Προσθέστε ωμό, φρέσκο βούτυρο στα ζεστά, σουρωμένα ζυμαρικά και αφήστε το να λιώσει μόνο του ανακατεύοντας τα.
 • Το μυστικό της εύγευστης μακαρονάδας είναι να σερβιριστεί κυριολεκτικά αμέσως.
 • Μην αφήνετε τα ζυμαρικά μέσα σε ζουμί ή σάλτσα αν δεν τα φάτε αμέσως. Οτιδήποτε σε υγρή μορφή ρουφιέται από τα μακαρόνια και η εικόνα που παρουσιάζουν δεν είναι καλαίσθητη. Ρίχνετε πάντα την σάλτσα την τελευταία στιγμή.
 • Τα κοφτά ζυμαρικά (πέννες, σέλινο, ριγκατόνι, φιογκάκι, στριφτό, αχιβαδάκι) μπορούν να αποτελέσουν βάση για δημιουργικές και γευστικές σαλάτες.
 • Σύμφωνα με διατροφολογικές έρευνες τα ελαφρώς βρασμένα ζυμαρικά είναι πιο εύπεπτα διότι απαιτούν περισσότερη μάσηση και ως εκ τούτου περισσότερη παραγωγή σάλιου που βοηθά στην πέψη.

Πολλά είδη μερικά εκ των οποίων είναι :

το κουςκουςimages (1)

το βερμιτσέλι(φιδές)αρχείο λήψης (2)

το μπουκατίνι(παστίτσιου)αρχείο λήψης (3)

τα κοχύλιααρχείο λήψης (4)

οι φαρφάλεςαρχείο λήψης (6)

το φουσίλι (βίδες)αρχείο λήψης (5)

τα λαζάνιαimages (2)

τα λιγκουίνιαρχείο λήψης (7)

οι ταλιατέλεςαρχείο λήψης (8)

το κριθαράκιimages (3)

τις παρπαδέλεςαρχείο λήψης (9)

οι πέννεςαρχείο λήψης (10)

τα ριγκατόνιαρχείο λήψης (11)

τα ραβιόλιαρχείο λήψης (12)

τα σπαγγετιαρχείο λήψης (13)

Και φυσικά στα ζυμαρικά συγκαταλέγεται και ο τραχανάς και οτιδήποτε έχει αλεύρι ή σιμιγδάλι.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s