ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΜΥΣΤΙΚΑ

  • Για να γλυκάνουμε την αγαπημένη μας μελιτζάνα πρέπει να την κόψουμε σε φέτες, να την πασπαλίσουμε με αλάτι και να την αφήσουμε μισή ώρα μέσα σε ένα σουρωτήρι να ιδρώσει.  Επίσης καλό είναι να βάλουμε από πάνω ένα βαρύ πιάτο,  για να πιέζει την μελιτζάνα ώστε να φύγει ο αέρας από την σπογγώδη σάρκα της. Μετά από μισή ώρα την ξεπλένουμε με μπόλικο νερό για να φύγουν τα υγρά και την μαγειρεύουμε.
  • Φροντίζουμε να επιλέγουμε πρώιμες μελιτζάνες, με μαλακή φλούδα, για να μην χρειάζεται να την αφαιρούμε στο μαγείρεμα. Η φλούδα της μελιτζάνας, όπως και των περισσοτέρων λαχανικών, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
  • Προτιμάμε τις μελιτζάνες που είναι βαριές για το μέγεθος τους-αν είναι ελαφριές σημαίνει ότι έχουν πολλά σπόρια και λίγη σάρκα. Επίσης οι μικρές είναι πιο γευστικές και έχουν λιγότερη πικράδα.
  • Πιέζουμε την σάρκα τους ελαφρά με το χέρι και ελέγχουμε αν επανέρχεται. Αν δημιουργείτε βαθούλωμα, το οποίο παραμένει , τότε η μελιτζάνα είναι παραγινωμένη και καλύτερα να μην την προτιμήσουμε γιατί πικρίζει.
  • Η μελιτζάνα του μερακλή ψήνεται αποκλειστικά και μόνο στην φλόγα, για να αποκτήσει αυτό το καπνιστό άρωμα,  που τόσο της πάει. Μπορείτε να την τρυπήσετε με ένα πηρούνι και να την ψήσετε πολύ εύκολα στο γκαζάκι του σπιτιού σας, μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσει η φλούδα.
  • Η μελιτζάνα όταν ξεπικρίσει έχει ουδέτερη γεύση. Η ιδιότητα της αυτή,  σε συνδυασμό με την αεράτη, σπογγώδη σάρκα , της δίνει την δυνατότητα να ντύνεται γευστικά με τα υλικά και τα μπαχαρικά με τα οποία συνδυάζεται. Γι΄ αυτό ντύστε την με μπόλικα μυρωδικά. Το σκόρδο και ο βασιλικός της πάνε πολύ!

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s